Thursday, May 7, 2009

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΑΕΔΙΤΕΣ;

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΑΕΔΙΤΕΣ;

Παρακολουθούμε, άφωνοι, αυτές τις μέρες, την οργή αδιόριστων εκπαιδευτικών διαφόρων «κατηγοριών» (όπως μας έχουν χωρίσει για να μας ελέγχουν καλύτερα), εναντίον των πρώην εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ, μέρος των οποίων και με πετσοκομμένη την προυπηρεσία τους, αποφάσισε το ΥΠΕΠΘ, επιτέλους, να συμπεριλάβει στους κόλπους του, αφού, ήδη, έχουν διαλυθεί οικονομικά, οικογενειακά και ψυχικά, τα τελευταία 3 χρόνια της ανεργίας τους.

Αν δεν ψηφιζόταν ο νόμος για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση το 2006, με τις γνωστές συνέπειές του και στους ΟΑΕΔΙΤΕΣ, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση, είναι φανερό αυτό!

Οι αντιδράσεις, όμως, είναι υπερβολικές και απαράδεκτες. Εκθέτουν όλους αυτούς που τις εκφράζουν και δημιουργούν βαθύτερες πληγές στο σώμα των εκπαιδευτικών. Γιατί όμως τόσο μένος εναντίον των ΟΑΕΔΙΤΩΝ; Αυτοί φταίνε ή το ΥΠΕΠΘ και ο ΟΑΕΔ για την κατάσταση;
Συνάδελφοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί,

Οι ΟΑΕΔΙΤΕΣ που συμπεριλαμβανόμαστε στη ρύθμιση, δεν ήμασταν εκπαιδευτικοί που περιμέναμε διορισμό. Ήμασταν εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί που απολυθήκαμε οριστικά, απο το 2006-7. Οι περισσότεροι έχουμε πτυχία της δεκαετίας του ‘80 και του ’90. Κάναμε επί χρόνια, κάθε Ιούνιο, αιτήσεις για πρόσληψη. Είμαστε πάνω απο τα 40. Έχουμε οικογένειες και παιδιά. Τα μαλλιά μας άσπρισαν περιμένοντας τη μονιμοποίηση. Λειώσαμε στα τεχνικά σχολεία. Υποστήκαμε διώξεις. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μας κράτησαν επί χρόνια ωρομίσθιους (με πλήρες ωράριο, αλλά με το ζόρι τα 125 ένσημα κάθε χρόνο για το ταμείο ανεργίας), όμηρους στις υποσχέσεις για μονιμοποίηση στον ΟΑΕΔ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μας αποτελείωσε, διώχνοντάς μας απο την εκπαίδευση (ΟΑΕΔ) και αφήνοντάς μας στο δρόμο, χωρίς να αναγνωρίζει τα χρόνια που δουλέψαμε. Τώρα, είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις αδικίες που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Οι ΟΑΕΔΙΤΕΣ που απολυθήκαμε από τον ΟΑΕΔ οριστικά, δεν θεωρούμε ότι παίρνουμε τις θέσεις άλλων. Η αλλαγή των σχολών του ΟΑΕΔ από ΤΕΕ (3 χρόνια εκπαίδευσης, 36 ώρες εβδομαδιαίως, με όλες τις ειδικότητες και με τη διδασκαλία των γενικών μαθημάτων) σε ΕΠΑΣ (2 χρόνια εκπαίδευσης, 24 ώρες εβδομαδιαίως, με περιορισμένες ειδικότητες, χωρίς γενικά μαθήματα) έχει στείλει τους υποψήφιους μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ στο ΥΠΕΠΘ. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι το αυτονόητο: να ακολουθήσουμε κι εμείς τους μαθητές μας, καθώς οι θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών στο ΥΠΕΠΘ αυξήθηκαν, σε σχέση με τον ΟΑΕΔ, μετά το 2006.

Ας προσέξουμε, λοιπόν, όλοι μας τι λέμε και ποια είναι τα επιχειρήματά μας.
Ας προσέξουν και όσοι επιμένουν να διασπούν τους εκπαιδευτικούς σε «ομαδούλες» αντιτιθέμενες μεταξύ τους, γιατί θα τα βρουν μπροστά τους: στο μισθό, στα επιδόματα, στη σύνταξη, στους όρους δουλειάς μέσα στα σχολεία.
Ας προσέξουμε όλοι και ας κρατήσουμε τα βέλη μας για τους κοινούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Βίκυ Κοτρίκλα
ΠΕ02 Φιλόλογος
Πρώην εκπαιδευτικός του ΟΑΕΔ

http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank29_4_9_805.php

No comments: