ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ
Η εργασιακή σχέση
Οι εκπαιδευτικοί ΟΑΕΔ γενικών μαθημάτων, οι οποίοι εντάχθηκαν πρόσφατα στους πίνακες του ΥΠΕΠΘ, με αναγνωρισμένο ένα μέρος της προϋπηρεσίας τους, εργάζονταν επί χρόνια ( πολλοί είχαν ξεπεράσει τα 20, με πτυχία πανεπιστημιακά της δεκαετίας του 80 !) στις σχολές του ΟΑΕΔ ( ΤΕΣ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομισθιακής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν τους αναγνώριζε επί χρόνια ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Οι σχολές του ΟΑΕΔ, σε οποιαδήποτε μορφή τους μέχρι σήμερα, ( ΤΕΣ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ) ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουν ακριβώς τα ίδια αναλυτικά προγράμματα και τα ίδια βιβλία με τα αντίστοιχα σχολεία του ΥΠΕΠΘ.
Τι σημαίνει στην πράξη η εργασιακή σχέση «ωρομίσθιος»
Ο «ωρομίσθιος» εκπαιδευτικός είναι στη δυσμενέστερη εργασιακή σχέση στην εκπαίδευση. Ακόμα και αν εργάζεται με πλήρες διδακτικό ωράριο, δεν παίρνει τα ίδια χρήματα, δεν παίρνει τα ίδια ένσημα σε σχέση με τους μόνιμους και αναπληρωτές και κινδυνεύει να μην πάρει ούτε το Ταμείο Ανεργίας για τους θερινούς μήνες, αν δεν συμπληρώνει 125 ένσημα το χρόνο. Ενδεικτικά, και μόνο για τα ένσημα, μια σύγκριση μεταξύ των 3 μορφών εργασιακών σχέσεων είναι η παρακάτω:
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ | ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (21 ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ) | ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (21 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΙ 9 ΜΗΝΕΣ ) | ΜΟΝΙΜΟΣ |
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ | ΙΚΑ | ΙΚΑ | ΔΗΜΟΣΙΟ |
ΕΝΣΗΜΑ 1 ΧΡΟΝΟΥ | 150 | 225 ( 25 ΕΠΙ 9 ) | 300 |
ΕΝΣΗΜΑ 10 ΧΡΟΝΩΝ | 1500 | 2250 | 3000 |
ΕΝΣΗΜΑ 20 ΧΡΟΝΩΝ | 3000 | 4500 | 6000 |
Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ μέχρι το 2009
Και ενώ το κράτος αναγνώριζε προϋπηρεσίες που έχουν αποκτηθεί και από σχολεία που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνώριζε μέχρι πρόσφατα την προϋπηρεσία που απέκτησαν στα σχολεία του ΟΑΕΔ. Έτσι, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί ΟΑΕΔ ήταν εγκλωβισμένοι στον ΟΑΕΔ επί χρόνια: ούτε μονιμοποιούνταν στον ΟΑΕΔ, γιατί δεν κάλυπταν, σύμφωνα με όσα δέχονταν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» ( απορρίφθηκαν και οι αιτήσεις τους με βάση το Π.Δ. Παυλόπουλου), αλλά ούτε μπορούσαν να εργαστούν στο ΥΠΕΠΘ με αναγνωρισμένη την προϋπηρεσία τους. Μπορούσαν να εργαστούν, βέβαια, με μηδενική προυπηρεσία, σαν να πήραν χτες το πτυχίο τους, αλλά ουσιαστικά, στην πράξη ποτέ, καθώς όλοι ξέρουμε τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που είναι άνεργοι επί χρόνια. Η στάση αυτή του κράτους απέναντι στους εκπαιδευτικούς ΟΑΕΔ ερχόταν σε αντίθεση με 2 θετικές γνωμοδοτήσεις του ίδιου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ( 2001, 2007), αλλά και επανειλημμένες αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη. Εκτός αυτών, υπήρχαν την τελευταία 8ετία τουλάχιστον 50 αναφορές στη Βουλή για το θέμα αυτό, (αναφορές, επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις, τροπολογίες ) για το τι θα γίνει με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ ή / και την εργασιακή τους αποκατάσταση ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ.
Συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ και δικαστήρια
Το είδος των εργασιακών σχέσεων, οι συχνές αλλαγές του τρόπου πρόσληψης, η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους, η μη κάλυψη ή η παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων έχουν οδηγήσει τους περισσότερους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ στα δικαστήρια με πολλές αφορμές. Έτσι, εκτός των αυστηρά προσωπικών εργασιακών υποθέσεων, οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ έχουν προσφύγει μαζικά στα δικαστήρια τα τελευταία 10 χρόνια για τις εξής περιπτώσεις:
1. Μονιμοποίηση το 1997
2. Μη ένταξη στο 16μηνο του ΥΠΕΠΘ με αναγνώριση προϋπηρεσίας
3. Μη ένταξη στο 30μηνο του ΥΠΕΠΘ με αναγνώριση προϋπηρεσίας
4. Καταστρατήγηση του νόμου 3144/2003 για προσλήψεις στον ΟΑΕΔ (Διοικητικά Δικαστήρια)
5. Εναντίον Υπουργικής Απόφασης (2004) που καταργούσε Νόμο (2003)( Συμβούλιο της Επικρατείας)
6. Διεκδίκηση οικογενειακού επιδόματος
7. Μονιμοποίηση ως συμβασιούχοι ( Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου)
Για τις προσφυγές αυτές οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ έχουν ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πάμπολλα δικηγορικά γραφεία.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ
Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ για την Αναγνώριση της Προϋπηρεσίας
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ για την Αναγνώριση της Προϋπηρεσίας, ιδρύθηκε το 2008 (απόφαση Πρωτοδικείου Αθήνας) με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος για αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ σε όλα τα δημόσια σχολεία του ελληνικού κράτους και την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Η ίδρυση του Συλλόγου κρίθηκε αναγκαία μετά την αλλαγή στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση το 2006, η οποία είχε ως συνέπεια την μετατροπή των ΤΕΕ (Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων) του ΟΑΕΔ σε ΕΠΑΣ (Επαγγελματικές Σχολές) κατώτερου επιπέδου, χωρίς γενικά μαθήματα ( Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική κ.ά). Το αποτέλεσμα ήταν ο άμεσος και οριστικός διωγμός εκατοντάδων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ από τα σχολεία του, οι οποίοι, χωρίς την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους βρίσκονταν στον αέρα, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι ή ετεροαπασχολούμενοι, μετά από χρόνια εργασίας στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, οι μαθητές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, ( 25 ώρες την εβδομάδα) περνούν και μένουν 1 χρόνο στα σχολεία του ΥΠΕΠΘ ( ΕΠΑΛ), ( 35 ώρες την εβδομάδα) όπου διδάσκονται μεταξύ άλλων και ορισμένα από τα γενικά μαθήματα που καταργήθηκαν στον ΟΑΕΔ. Στη συνέχεια πηγαίνουν στον ΟΑΕΔ για τα επόμενα 2 χρόνια. Θυμίζουμε ότι πριν την αλλαγή του 2006, οι μαθητές του ΟΑΕΔ παρέμεναν στις σχολές 4 χρόνια, μετά το Γυμνάσιο.
Το συμπέρασμα εκ των ανωτέρω είναι ότι τα μαθήματα που καταργήθηκαν στον ΟΑΕΔ ουσιαστικά διδάσκονται τώρα στο ΥΠΕΠΘ. Επομένως, εφόσον οι μαθητές του ΟΑΕΔ πηγαίνουν στο ΥΠΕΠΘ, δημιουργούνται εκεί περισσότερες θέσεις εργασίας.
Όλα αυτά τα παρουσιάσαμε στο ΥΠΕΠΘ και ζητήσαμε το δικαίωμα να διδάξουμε στο ΥΠΕΠΘ με αναγνωρισμένα τα χρόνια προϋπηρεσίας μας.
Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ
Το 2009 το ΥΠΕΠΘ, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάργηση ειδικοτήτων και μαθημάτων στον ΟΑΕΔ το 2006, με αποτέλεσμα τη μαζική ανεργία εκατοντάδων εκπαιδευτικών, ετοίμασε ειδική ρύθμιση για την ένταξη ορισμένων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ (πτυχιούχων Πανεπιστημίου: θεολόγων, φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, χημικών, καθηγητών ξένων γλωσσών και γυμναστών) στους πίνακες του ΥΠΕΠΘ για πρόσληψη στο ΥΠΕΠΘ ως αναπληρωτές για το σχολικό έτος 2009-2010 και ως μόνιμοι από το 2010-2011.
Παρόλο το ότι δεν αναγνωρίστηκε πλήρως η προυπηρεσία τους, (μόνο από το 1999 και μετά, μόνο των γενικών μαθημάτων, και κατά τα 11/21 του εβδομαδιαίου ωραρίου τους ), ωστόσο η ρύθμιση αυτή έδωσε διέξοδο εργασίας και πάλι σε εκπαιδευτικούς 40-45 χρόνων, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, με οικογένειες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους από το 2006-2009 ήταν άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι ή ετεροαπασχολούμενοι (ταξιτζήδες, υπάλληλοι πωλήσεων, υπηρεσίες delivery κ.λ.π.).
Αυτή είναι η αλήθεια για τη ρύθμιση αυτή.
Θεωρούμε ότι η ελληνική πολιτεία, έστω και μετά από 3 χρόνια, αποκαθιστά μια αδικία και θεραπεύει, έστω και μερικώς, ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από προηγούμενες ρυθμίσεις.
Στη διαδικασία αυτή, ορισμένοι εκπαιδευτικοί, κυρίως νέοι, με πτυχία μετά το 1995, πολλοί μετά το 2000, θεωρούν ότι θίγονται γιατί χάνουν τις θέσεις τους στην σειρά πρόσληψης στο ΥΠΕΠΘ. Όμως, δέχονται την αύξηση των θέσεων των καθηγητών στο ΥΠΕΠΘ, λόγω κατάργησής τους στον ΟΑΕΔ. Απλώς πιστεύουν ότι τις δικαιούνται.
Για μας το θέμα δεν είναι τίνος είναι οι θέσεις. Θεωρούμε ότι όλη η διαδικασία πρόσληψης έχει προβλήματα, κυρίως γιατί δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μονίμων στην εκπαίδευση. Ακόμα και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ των εκπαιδευτικών, με τον οποίο καταργήθηκε η επετηρίδα διορισμού των εκπαιδευτικών το 1998, δεν δίνει λύση, διότι διοχετεύει στην εκπαίδευση μικρούς αριθμούς εκπαιδευτικών και δημιουργεί άλλες άτυπες επετηρίδες- πίνακες. Υπάρχουν δυστυχώς εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να δίνουν συνεχώς εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ επί χρόνια ( 4- 5 φορές, που σημαίνει στην πράξη 8-10 χρόνια διάβασμα!!!) με την ελπίδα να είναι κάποια φορά τυχεροί. Πολλοί εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ βρίσκονται στην ίδια θέση.
Πιστεύουμε λοιπόν, ότι πρέπει να αλλάξουν:
-το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που διοχετεύει σε ειδικότητες που έχουν κορεστεί επαγγελματικά, εκατοντάδες φοιτητές,
-το σύστημα πρόσληψης, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και κατάργηση του ΑΣΕΠ ως δήθεν αξιοκρατικού συστήματος πρόσληψης, ενώ ουσιαστικά χρησιμεύει μόνο για να δίνει ευκαιρία πρόσληψης σε διαφορετικές γενιές.
-ο κατακερματισμός της εκπαίδευσης σε διαφορετικά υπουργεία
Στην κατεύθυνση της αλλαγής αυτής παλεύουμε και εμείς επί χρόνια, διεκδικώντας το δικαίωμα εργασίας για όλους.
Στον αγώνα αυτό καλούμε όλους τους συνάδελφους που εργάζονται παντού στην εκπαίδευση.
ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Βίκυ Κοτρίκλα
ΠΕ 02 Φιλόλογος
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ
για την Αναγνώριση της Προϋπηρεσίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944 313 811